!!!

Followers

Monday, November 22, 2010

BUAT SAHABATKU.......

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Assalamualaikum…………… Apa khabarmu disana ……………….. Salam kerinduan fillah sebagai pembuka tirai………… Semoga dirimu sahabat , sentiasa di bawah lembayung rahmat serta taufik Ilahi…..

Buat renungan diri ini serta sahabatku fillah, Semalam nan berlalu sukar digamit lagi, Hari ini suatu realitas, Andai hadirnya esok, Pastinya bersulamkan rantaian suci………….

MAAL HIJRAH…….. telah jauh kita tinggalkan, setiap hari yang berlalu menagih suatu perubahan bagi diri ini lalu ia mengundang suatu gelanggang mujahadah yang maha hebat agar tersahut menuju Allah. Sejenak…… sayup-sayup suatu perasaan menerjang sanubari betapa ibanya diri ini andainya hadirnya maal hijrah ini adalah kali terakhir buat diri kita ini………. Pastinya detik-detik kematian kan menjelma menghampiri diri ini seiring dengan gagahnya malaikat Izrail dengan izin tuhan mencabut nyawa, Malaikat Raqib & 'Atid sibuk dengan komputernya menghitung amalan kita, Malaikat Mungkar dan Nakir sibuk dengan set perakam videonya memperlihatkan segala rutin diari kita……..

Buat renungan diri ini dan sahabat fillah…………. Ingatlah……. Dunia ini hanya tempat persinggahan permainan suatu persembahan pentas kehidupan segala penipuan serta kepura-puraan………..

Sahabat……… rinduilah akhirat nan kekal abadi pasti tersIRAT sinar kebahagiaan serta keriangan sejati……….

Dilautan dunia ini, badai-badai cobaan senantiasa menjenguk diri tanpa jemu, menggamit hati serta sanubari, lantaran nafsu dan syaitan lah’natullah semakin bermaharajalela menghantui diri, agar tersisih dari ridhaNYA, lantas tercampaklah dalam kemurkaan ilahi……..na'udzubillah.

Buat renungan diri ini dan sahabat yang di kasihi fillah……. Sesekali Allah takkan memungkiri janji janjiNya…… Setiap kekurangan suatu cabaran……… Setiap kelemahan suatu ujian………. Pastinya sahabat, dirimu tegak menantang badai-badai dugaan ditengah-tengah lautan berapi, biarpun bahtera yang di layari patah sauhnya, biarkan dirimu semakin lemas terjepit antara bisikan syaitan……antara gamitan ilahi.

Sahabat, pastinya dirimu tetap utuh dan tetap kukuh seiring dengan rahmat dan kasih Ilahi Maha luas nan sejati…………. Marilah sahabat, andai di renungi setiap kegetiran cabaran nan menimpa para kekasih Allah, para auliya' Allah, begitu besar sekali mehnah perjuangan diri, betapa kerdil diri kita ini sebagai insan biasa kadangkala sekelumit cuma dugaan melanda, hati memberontak, dan jiwa meronta lantas pasrah bersangka buruk terhadap Ilahi. Zalimnya diri kita temanku, bertahun-tahun Allah naungi kita dengan kurnia rahmatNya dan limpah kasihNya. Cuma seketika Allah uji hati kita dan jiwa kita, lalu perasaan kita merintih menangisi betapa malang nasib diri ini…………

Mengapa???? Menjadi tanda tanya. Setelah nikmat kita kecapi, masih kita agih-agihkan yang mana boleh dan yang mana tidak boleh kita lakukan suruhan Ilahi. Sampai hati kita sahabat, membiarkan diri kita, hati kita, perasaan kita……..gersang ketandusan santapan rohani dan santapan nur kasih Ilahi. Menzalimi diri sendiri, membiarkan ia tercamapk dalam jurang Neraka jahannam nan sentiasa membara menanti mangsanya.

Buat renungan diri ini serta sahabat yang kukasihi dan di rahmati Ilahi..... ……andai diperlihatkan ahli-ahli neraka pada isi alam maya ini pasti akan mati kita…..karena terlalu ngeri keadaanya …. Marilah sahabat sama-sama kita menoreh langkah merindui……. Betapa syahdu lambaian syurga Ilahi, Betapa agung 'arash Ilahi, Betapa mulia gamitan ridha Ilahi, Betapa luas lautan keampunan Ilahi, Realitinya………………………… Betapa jelas kalimah Ilahi, kalam Nya tinggi, QahharNya tidak bertepi, hikmahnya Maha Jabbari……….. Marilah sahabat kita bersama-sama, bangun, beristiqamah diri, tetapkan pendirian, teguhkan hati dan iman, perjuangan diri serta nafsu agar tercapai nur maghfirah serta mardhiah Ilahi………. Memang terlalu derita jiwa terlalu lemah diri dalam pentarbiyahan, karena………… Syurga itu manis, maghfirah Allah itu luas dan derajat mukmin itu tinggi……………

BERMUJAHADAHLAH……….. Walaupun pada awalnya terlau pahit amat sukar tetapi itulah permulaan titik nur keinsafan, kudus bersulamkan jutaan mutiara nasihat, bicara hikmah, senandung pengajaran, puitis peringatan agar penyesalan tidak membelit , agar derajat insani tidak menyamai derajat hewan……… Maukah kita bertopengkan manusia tetapi berhatikan hewan, Mempunyai hati, tidak merenungi kebesaran Ilahi…………… Mempunyai mata tidak memerhatikan keindahan ciptaan Ilahi…… Mempunyai telinga, tidak mendengar peringatan Ilahi……….

Buat renungan diri ini dan sahabat di kasihi perjuangan fisabilillah……… Terlalu dhaif diri ini, terlalu hina jiwa ini, walau saban waktu mengalunkan kalimah Ilahi, mendengar serta meyakini Kitabul-izzati tapi masih lagi kita biarkan diri kita hanyut dibawa arus kebobrokan duniawi…………. Andainya kita terus berusaha berusaha mencari ridha Ilahi….. Disitulah terdapat pengampunan Ilahi nan Maha tinggi……… Andainya kita berputus asa menggapainya ………… Disitulah terdapat kemurkaan Ilahi nan Maha ngeri………….. Syaidina Ali .a berkata: "Andainya diri ingin kemesraan Ilahi, kamu hendaklah garang dengan nafsu kamu sendiri. Andainya kamu telah merasai manisnya bertemu Ilahi, pasti kamu akan merasai terlalu pahit berpisah denganNya."

Akhir kata……………. Marilah sahabat bersama-sama kita mengoreksi diri di bawah lembayung rahmat, rIdha serta nikmat Ilahi agar nur keimanan berlimpah sejuta karOmah serta barOkah.

Salam Persahabatan.

No comments: